Hvad går det ud på - Tilbageskridt er vejen frem



Her på det sidste har vi taget endnu et trin. Langtidsholdbar industriforarbejdet mad, som helt mangler fibre, men proppet med sukker, salt og fedt, de billigste næringstoffer i denne verden. Vi kan ikke lade være med at putte det i munden. Vi fokuserer kun på at det skal smage godt. Men vores maver kan bare ikke klare det. Den har ikke udviklet sig i takt med forandringerne. Vi bruger derfor alt for mange kræfter til fordøjelse og udskillelse af affaldsstoffer, så vi kommer til at mangle ressourcer til at tage sig af alle de andre problemer der er i kroppen. Her ligger årsagen til alle de sygdomme, som vi desværre kender alt for godt.
Nu er vi klar over, at der er en pris ved dyrisk kost. Vi ved også at vitaminer og andre næringsstoffer forsvinder ved varmebehandling, og at der dannes giftstoffer ved stegning. Vi ved at der kan være problemer med vores kornprodukter og at de over-forarbejdede fødevarer med høje koncentrationer af salt og sukker, meget fedt og protein, direkte er skadelige for os.

Hvorfor så ikke bare gå tilbage til det oprindelige. Tilbage til paradis, så at sige. Dræbe dyr, stege over ild, dyrke korn, var noget vores forfædre blev nødt til, tvunget af omstændighederne. Men idag, behøver vi ikke længere at gøre det, i alt fald ikke i den velstående del af verden. Så hvorfor ikke bare vælge en kost der belaster kroppen mindst muligt. For vi kan sagtens leve uden kød og kogt mad, er påstanden her. 

Faktisk viser det sig at vi bliver sundere og lever længere ved at gå tilbage til en rå plantebaseret kost. Den kost som vores maver oprindeligt er skabt til at håndtere. Så vil kroppen kunne koncentrere sig om de dårligdomme der måtte komme, og på den måde holde os sunde, helt automatisk.

Her spiller vores tarmflora en hovedrolle. Det hele afhænger af sammensætningen af mikroorganismer. Bakteriesammensætningen bestemmes af maden der kommer ned. Den varierer alt efter om det overvejende er dyrisk- eller planteføde. Om maden er kogt eller ikke. Det er lidt lige som en kompostbunke. Den hurtigste og bedste omsætning får man når der ikke er kød eller kogt mad i den. 

På samme måde kan vi gøre det så nemt som muligt for vores fordøjelsessystem. Det gør vi ved at spise planter rå og så friskt og levende som muligt. Keep it simple. Det er den sikreste vej til at sørge for at vi får alle de næringstoffer, vi har brug for. Som tak får vi en selvhealende krop og sjæl.

DR podcast om planter, Den store danske om tarmens mikrobiota

Illustration: Vilhelm Marstrand, Eva frister Adam. (SMK Open)