Hvorfor så ikke bare gå tilbage til det oprindelige. Tilbage til paradis, så at sige. Dræbe dyr, stege over ild, dyrke korn, var noget vores forfædre blev nødt til, tvunget af omstændighederne. Men idag, behøver vi ikke længere at gøre det, i alt fald ikke i den velstående del af verden. Så hvorfor ikke bare vælge en kost der belaster kroppen mindst muligt. For vi kan sagtens leve uden kød og kogt mad, er påstanden her.
Faktisk viser det sig at vi bliver sundere og lever længere ved at gå tilbage til en rå plantebaseret kost. Tilbage til den kost som vores maver oprindeligt er skabt til at håndtere. Tilbage til en kost fri for de besværlige affaldstoffers, som gøre os syge. Med en rå plantekost skal kroppen ikke bruge al energi på at komme af allemulige komplicerede affald. Den kan nu koncentrerer energien på at tage sig af de dårligdomme der måtte komme, og på den måde holde os sunde, helt automatisk.
Her spiller vores tarmflora en hovedrolle. Det hele afhænger af sammensætningen af mikroorganismer. Bakteriesammensætningen bestemmes af maden der kommer ned. Den varierer alt efter om det overvejende er dyrisk- eller planteføde. Om maden er kogt eller ikke. Det er lidt lige som en kompostbunke. Den hurtigste og bedste omsætning får man når der ikke er kød eller kogt mad i den.
På samme måde kan vi gøre det så nemt som muligt for vores fordøjelsessystem. Det gør vi ved at spise planter rå og så friskt og levende som muligt. Keep it simple. Det er den sikreste vej til at sørge for at vi får alle de næringstoffer, vi har brug for. Som tak får vi en selvhealende krop og sjæl.
DR podcast om planter, Den store danske om tarmens mikrobiota
Illustration: Vilhelm Marstrand, Eva frister Adam. (SMK Open)