Spis som dyrene - Spise for at leve, eller leve for at spise



















Vi keder os, så vi trøster os ved at spise hele tiden. I en verden af overflod, vælger vi alt det usunde, som vi kalder for rigtig mad - det der smager godt. Det er måske på tide at komme ud af denne afhængighed. Ikke have måltider som de vigtigste lyspunkter i tilværelsen, og ikke gå så meget op i smagsoplevelser. Hvis vi begynder at skrue lidt ned for de stærke virkemidler som sukker salt og fedt, kan det måske give plads til et bredere register af hidtil ukendt smage. Vi kunne også se, om vi kunne finde andre lyspunkter i hverdagen.

Dyr i naturen spiser ikke vores form for mad. De lever i en verden af knaphed. De er de rigtige rawfoodister. Og derfor kan vi lære meget af dem. 

Spise planterne som de er, som whole food, og ikke tænke grønsager mv. som råvarer. Stoppe med al den tilberedning. Hakke det hele i småstykker og blande det til retter. Komme det hele ned i powerblenderen og synke det i en enkel slurk. 

I stedet kunne vi spise de enkelte sager hver for sig. Hvis det skal blandes, kan det ske i munden. Ikke i skålen eller på en tallerken. Vi kunne forberede og bearbejde maden, mens vi spiser. Ikke gøre alting klar på forhånd, men gøre arbejdet, mens man tygger. På den måde vil måltidet tage længere tid, og fordøjelsen og meget andet i systemet vil få det bedre. 

Med andre ord: Spis uforarbejdet hurtigmad - laaangsomt!

Slug ikke maden. Vi skal bruge vores tænder til at bide og tygge maden ordentligt, så den får tid til at blive blandet med spyt, og smagen kan udvikles på tungen. Når man tygger, sendes der signaler til hjernen og til vores fordøjelsessystem om at være klar. Enzymer går i gang, og mundfloraen aktiveres. Tyggearbejdet erstatter varmebehandling. Det er sådan madpakken bliver pakket op. Fibrene nedbrydes og plantenæringstofferne frigives, som første skridt på rejsen til at blive optaget og indgå som næring for vores krop.

Før maden synkes, tyg indtil den med tungen føles ensartet og som en masse, der er opblandet med mundvæske. Tænderne bliver kun stærkere af at blive brugt. Det samme med tandkødet og bakteriefloraen. Brug munden så meget som muligt, tygge og smage. Væk med bordskik. Spis med højlydte smaskelyde, hvis man kan få sig til det. Det styrker smagen og processen, fordi der kommer mere ilt til. Hvis man kommer til at hikke, så ved man, at man har spist for hurtigt! 

Undlad at drikke noget til måltidet. Vand fortynder syren i mavesækken, som er en slags dørvogter for kroppen mod skadelige stoffer. Der er desuden rigelig med væske i rå plantemad, så man behøver slet ikke at tænke på, om man nu har drukket vand nok. Kroppen sørger selv for den rette væskebalance.

Læg skeen og gaflen til side, og spis med fingrene, ligesom inderne. Det styrker mindfulness, samtidig med at maden kan få tilført vigtig mikroflora og vitaminer, f.eks. B-12, via fingrenes hud. Til de hårde rodfrugter er det godt med en lille krum urtekniv. 

Spis varieret, og kun lidt ad gangen af hver slags. Afvekslingen skærper smagløgene og gavner madens optagelse. Spis alt det, som er i sæson, så maden varieres efter årets gang.

Spis det hele. Undgå at skrælle alting. Spis hele guleroden, både rodspidsen og topenden. Spis hele æblet, også kernehuset. Spis stilke og de yderste blade også. Meget af alt det vi skærer fra, det vi ikke synes ser så godt ud mv, er netop det, der er bedst for os. Af samme grund skal man holde lidt igen med rengøringen af maden,. Ikke vaske frugt og grønsager for grundigt.

Sid på gulvet, eller bedst udenfor på jorden. Sid som japanerne eller på hug som børn og naturfolk. Maden får mere smag under åben himmel. Vores naturlige siddestillinger fra før stolens opfindelse, sikrer os den rette spiseholdning. Vi har det bedre, når vi er groundede, alt imens rumpe og bentøj bliver styrket.

Glem alt om opskrifter. Ikke noget med forret, hovedret og dessert. Brug sanserne i stedet, og kombiner rækkefølgen af de forskellige bestanddele nu og her. Sødt og bittert, saftigt og tørt, hårdt og blødt, ad libitum. Skift mellem alle de mange farver. Slip lysten og kreativiteten løs, og vær spontan, mens man spiser. 

Ingen afmålte portioner. Man spiser så meget af fadet og kurven, som man føler passende. Ikke noget med at følge trangen til at spise op. Det der er tilbage, vil stadig være friskt næste dag. Flere dage gamle rester, bruges til kompost, uden at det synes som madspild.

Man spiser når man synes. Ingen faste måltider, og ikke noget med 'hvad skal vi lave til middag i morgen'.

spise som dyrenewhole foodDerfor skal du tygge, med fingrenesom inderne